forsøgsdyrenes værn

Forsøgshundene i Bourgogne

Et avlscenter i Frankrig forsyner forsøgslaboratorier i hele Europa med forsøgshunde. Godt gemt i skovene ligger avlscentret, der ugentligt sender hunde afsted til en ofte meget barsk skæbne som forsøgsdyr.

Det franske avlscenter for forsøgshunde har nu ansøgt om at måtte udvide deres virksomhed. I øjeblikket har virksomheden tilladelse til at huse 500 avlstæver af racerne Beagle og Golden Retriever. Uden tilladelse fra myndighederne har de imidlertid øget dette antal. Ved den seneste inspektion på stedet blev det afsløret, at virksomheden har flere end 1500 hunde stående – heraf var 1300 over 4 måneder gamle. Det er en overtrædelse af den tilladelse der i sin tid er givet, og tvunget til at få styr på uregelmæssighederne ansøger firmaet nu de lokale myndigheder om at måtte udvide antallet af voksne hunde til 3200 og med et ubegrænset antal hvalpe.

Forsøgshvalpe flyttes

Flere gange om ugen afhentes forsøgshunde fra virksomheden i lejede lastbiler og køres til forsøgslaboratorier i Frankrig og det øvrige Europa. Derved adskilles dyrene fra den flok de har indgået i, og de vil som hovedregel blive opstaldet enkeltvist, når de skal indgå i forsøg.
Franske dyreværnsforeninger har i årevis arbejdet for, at gården lukkes, men hidtil forgæves. Så længe brugen af dyr til forsøg er tilladt, så vil der jo være virksomheder, der ser en indtjeningsmulighed.

De europæiske regeringer ser ud til helt at glemme, at EU-direktivet på området faktisk både kræver at dyreforsøg skal formindskes og ikke øges, og at der skal sættes kræfter ind på at finansiere og i øvrigt fremme dyrefri forskning. Det er ikke en udvidelse af avlsgårde med forsøgsdyr, der er brug for i Europa, men en målrettet indsats for at komme bort fra dyreforsøg. Til gavn for både dyr og mennesker.

Hundenes liv og skæbne
Avlscentret er placeret på landet langt fra boliger og omgivet af skove og det tiltrækker derfor ikke nogen opmærksomhed.
Avlsanlæggene består af vinduesløse bygninger med kunstig ventilation. Bygningerne er opdelt i mange enheder. Den eneste lyd der tilkendegiver, hvad der gemmer sig bag murene, er lyden af gøende hunde.

Baseret på forskellige rapporter, indsendt af inspektører i de senere år, er hundene i udstrakt grad overladt til sig selv. Det betyder, at hundene opbygger et hierarki, hvor daglige kampe udspiller sig, og hvor ”underhunde” ofte lider en krank skæbne, idet de ikke kan flygte. Hundene er ikke overvågede og svage dyr er ifølge tidligere ansatte hjælpeløse og uden omsorg. Tidligere ansatte kan også fortælle, at det ikke er tilladt at kæle med dyrene eller på nogen måde etablere kontakt til dem.

Udover at blive solgt til forsøg, så bliver en del af hundene også anvendt til at tappe blod fra og virksomheden sælger disse blodprodukter.

Hvis der ikke indløber tilstrækkeligt med ordrer på de fremavlede hunde, så dræbes de hunde der ikke er blevet solgt, og samme skæbne lider de udtjente avlshunde.

Hvad kan du gøre?
Du kan underskrive en protest, som den franske dyreværnsforening, One Voice, er initiativtager til. Følg dette link til deres hjemmeside med mulighed for at underskrive.
Der planlægges i øjeblikket en fredelig aktion foran Yonne-administrationsbygningen i Auxerre d. 9. juni kl. 14. Der vil denne dag blive mulighed for at underskrive en protest, som vil blive overrakt borgmesteren.

Fakta:

Avlsfirmaet er beliggende i hjertet af Bourgogne (region Bourgogne-Franche-Comté) i Frankrig.

Avlscentret i Frankrig

Firmaet ejes af og har i næsten 30 år været ledet af Michel og Monique Carré, der bor på stedet.
Michel Carré er en tidligere forskningsingeniør hos INSERM (National Institute for Health and Medical Research) mens Monique Carré er cand. scient i biofysik.  Carré-sønnerne Julien og Sébastien sidder ligesom forældrene i bestyrelsen. Avlsfirmaet er et af ​​regionens mest lukrative familievirksomheder.

forsøgsdyrenes værn CEDS transport3
Lastbilen læsses med bure med forsøgshunde

Formålet med avlscentret er at opdrætte hunde af racen beagle og labrador, og at sælge dem som forsøgsdyr til virksomheder, der udfører dyreforsøg, samt at levere blodprodukter fra delvist eller totalt-tappede hunde.

Danmark: i 2016 blev der ifølge indberetninger fra forskerne selv anvendt 266 hunde i forsøg. Året før lød indberetningen på 174 hunde.