forsøgsdyrenes værn
Forsøgsdyrenes Værn Botox dyrefri testing nu

Titusinder af mus bliver fortsat dræbt ved botox-testning

Forsøgsdyrenes Værn kræver forbud mod disse lidelsesvoldende forsøg
European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), som Forsøgsdyrenes Værn er medlem af, har afsløret, at titusinder af mus fortsat dræbes i grusomme botox-tests på trods af eksisterende dyrefri testmetoder. Den 9. juli sætter ECEAE fokus på denne barske testmetode med brug af mus og kræver, at den ansvarlige myndighed, EDQM, sletter testen fra deres anbefalinger.

Botulinumtoksin (populært kendt som “botox”) er et neurotoksin, der anvendes til kosmetiske formål ved at lamme ansigtsmuskler, så mængden af rynker ved kontinuerlig brug med tiden nedsættes, men også til medicinske formål. Hver parti testes på mus i den såkaldte LD50-test. Forskellige doser af stoffet indsprøjtes i maven på grupper af mus for at finde frem til den mængde, ved hvilken halvdelen af ​​dyrene dør. Da giften lammer åndedrætsmusklerne, dør musene af kvælning, mens de er ved fuld bevidsthed. I 2011 fik den amerikanske producent Allergan – efter flere års pres fra dyreværnsforeninger – godkendt en cellebaseret testmetode. På grund af vedvarende protester fra ECEAE og andre dyreværnsorganisationer erstattede også virksomhederne Merz og Ipsen i hvert fald de fleste af deres dyreforsøg i relation til botox.

Tyskland er et af de lande, hvor botox-industrien har slået sig ned, og de offentligt tilgængelige såkaldte ikke-tekniske resuméer viser, at botox-tests på 22.440 mus blev godkendt i Tyskland i 2021. I 2019 blev 46.800 mus (nogle tidligere år op mod 150.000 mus om året) brugt til botox-testning alene i Tyskland. Irland har længe været det land i Europa, der udfører flest botox-testninger med brug af mus.

Den officielle europæiske statistik for 2020 afslører, at 100.848 mus blev udsat for den såkaldte styrketestning og alt peger på, at den er udført i forbindelse med testning af botox. Året før blev 92.887 mus dræbt til dette formål, i 2018 var det 138.846 mus og 2017 192.015 mus. Der er derfor en synlig reduktion, men for os er det fortsat et meget højt antal mus, der må gennemgå frygtelige lidelser, og det er helt uacceptabelt.

Den europæiske farmakopé, som regulerer testning af hvert parti botox-produkter, tillader en række dyrefri testmetoder, men den tillader også fortsat LD50-testen på mus. Vi opfordrer derfor indtrængende den regulerende myndighed, EDQM, til at slette musetesten fra farmakopéen, så der kan blive sat en stopper for dyrenes lidelser.

Hvert år i begyndelsen af ​​juli arrangerer ECEAE en aktionsdag mod botox-forsøg på dyr, for at markere datoen for den første myndighedsgodkendelse af en dyrefri botox-cellekulturtest i 2011.

Smuthul i lovgivningen


Forsøgsdyrenes Værn finder det kritisabelt, at producenter benytter sig af et hul i lovgivningen, og tester produktet på dyr, fordi boutulingiftprodukterne også har en (mindre) medicinsk anvendelse. Boutulinumprodukter bliver hovedsageligt anvendt i kosmetisk øjemed, og bør følgelig være omfattet af kosmetikdirektivets forbud mod dyreforsøg.

About us - in English

Har du en kort besked, kan du skrive til os ved at klikke hér. Du kan alternativt lægge en besked hos det firma der passer telefon for os — nummeret er    

33 32 00 16

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70

Der er mange gode grunde til at komme bort fra dyreforsøg. Èn af dem er dyrene…

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn