forsøgsdyrenes værn

Dyrefri forskning påviser mentolcigaretters skader i lungevæv

Forskere ved University of California har undersøgt populære elektroniske engangscigaretter og fandt ud af, at alle indeholdt tilsætningsstoffet WS-23, som giver en kølende fornemmelse, der er stærkere end mentol. Desuden viste forsøget, at WS-23 beskadigede cellestrukturen i rekonstrueret humant lungevæv, hvilket peger på en potentiel sundhedsrisici, hvis det uden restriktioner anvendes i e-cigaretter og andre tobaksprodukter.

Forskerne anvendte humant lungevæv rekonstrueret fra flere celletyper og denne metode simulerede en mere menneske-relevant måde at udsætte lungerne for aerosol indeholdende WS-23. De fandt ud af, at 182 proteiner i kroppen blev påvirkede, især når det gjaldt cellestruktur, hvilket igen kan påvirke vitale cellulære funktioner. Til støtte for deres resultater indikerede yderligere undersøgelser, at langvarig udsættelse for høje koncentrationer kunne ændre lungeceller eller -vævs form og funktion hos brugere af produkter indeholdende WS-23.

For at bekæmpe unges tiltrækning til e-cigaretter og andre tobaksprodukter, har Californien og andre stater forbudt salg af produkter med mentolsmag. Forskernes rapport om WS-23’s potentielt skadelige virkninger på brugernes lunger understreger behovet for overveje, om forbuddet ikke også skal gælde WS-23 og relaterede tilsætningsstoffer.

Herhjemme forhandles e-cigaretter med mentolsmag i forskellige varianter fra svagere til stærkere.

About us - in English

Der er mange gode grunde til at komme bort fra dyreforsøg. Èn af dem er dyrene…

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70