Forsøgsdyr er glemte dyr   – det arbejder vi på at ændre

Hemmelige optagelser viser abers lidelser på tysk forskningsinstitut

Aber fra Mauritius’ skæbne afdækket! En undersøgelse foretaget i et samarbejde mellem en engelsk og en tysk dyreværnsforening har afdækket de lidelser, som aber gennemgår i meget barske eksperimenter på et førende europæisk forskningslaboratorium.

Copyright_BUAV_Soko_TS_monkey_with_electrode

Video-optagelserne viser aber med implantater i hjernerne og med blødende sår i hovedet. De hemmelige optagelserne er foretaget på Max Planck Instituttet for Biologisk Kybernetik i Tübingen, Tyskland (MPI) i løbet af en syv måneders periode i 2013 og 2014. Laboratoriet er nu midtpunkt for en kontrovers efter at filmoptagelserne er vist på nationalt tysk tv (Stern TV).

Mauritius er én af verdens største leverandører af aber til forskning. Tusindvis af aber holdes i store avlsanlæg over hele landet. Mange er fanget i naturen, og holdes i indhegninger for at indgå i avl. Deres afkom sendes rundt i verden – både til Europa og USA – for at indgå i forsøg. På grund af forskningsindustrien hemmelighedskræmmeri er det meget begrænset, hvad der når ud til offentligheden, og der vides meget lidt om, hvad der venter de aber, der forlader Mauritius. Undersøgelsen har vist, at de langhalede makakaber, der anvendes i den tyske forskning, kom fra Mauritius’ avlsselskaber.

Aberne på Max Planck Instituttet’s laboratorium i Tyskland er blevet anvendt i grundforskning, hvor ønsket fra forskernes side har været at se, hvorledes deres hjerner bearbejder information; relevansen for mennesker hævdes at være af meget spekulativ karaktér. Som en del af ét af forsøgene, hvor forskerne ønskede at se på neurale forbindelser i hjernen, blev de langhalede makakaber udsat for en større operation for at få implanteret en enhed i deres kranier, så sporstoffer kunne sprøjtes direkte ind i deres hjerner.

Efter operationen havde aberne blå mærker og blødende sår i hovedet, hvilket blev forværret af, at de pillede i såret. Nogle af sårene blev inficeret med MRSA (Methicillin Resistente Staphylococcus aureus), hvilket resulterede i yderligere lidelser og ubehag. Forsøgene strakte sig over flere måneder, og aberne blev derefter dræbt, så deres hjerner kunne udtages og undersøges. 

Forreningerne bag optagelserne, har fremført i pressen, at brugen af aber i dette forsøg ikke er gennemtænkt, og har også anklaget instituttet for ikke at have indtænkt anvendelsen af de 3 R’er (erstatning, begrænsning og forfinelse) i deres forsøgsdesign − hvilket er obligatorisk i henhold til EU- og tysk lovgivning. Foreningerne mener, at det er højst usandsynligt, at forsøgene på nogen måde kan efterligne en menneskelig reaktion og situation. Mere kan læres fra etiske forsøg med patienter og frivillige, end at underkaste stressede og angste aber forsøg under yderst kunstige forhold. Til eksempel kan non-invasive hjernebilleddiagnostiske teknikker såsom fMRI (funktionel magnetisk resonans), der allerede bliver brugt meget i klinisk forskning, anvendes. Klinikerne venter ikke på, at resultater fra abeforsøg skal ’bekræfte’ neurologiske principper, men anvender allerede bl.a. førnævnte teknik til at forstå den menneskelige hjerne, og hjælpe menneskelige patienter.

Hvad kan du gøre?

  • Send en opfordring til Mauritius’ premierminister om at stoppe eksporten af tusindvis af aber fra Mauritius hvert år til et liv i smerte og ufattelige lidelser. Se e-mailadresse og forslag til brev hér.
  • Send et brev til de danske rejsearrangører, der reklamerer med rejser til Mauritius. Læs mere hér.
  • Læs hér hvilke rejsebureauer, der har svaret.

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70

Vil du sikre dyrefri forskning i fremtiden?

Af etiske grunde er det vigtigt at støtte dyrefri forskning. Ikke blot fordi dyrene skånes for lidelser, men fordi forskningsresultaterne er menneske-relevante og ikke forstyrres af, at være udført i en helt anden organisme.
Forsøgsdyrenes Værn finansierer forskning, der kan erstatte dyreforsøg og vi har en seriøs, proaktiv tilgang til udfasning af forsøgsdyr i medicinsk forskning – helt i tråd
med EU-direktivet på området.
Forsøgsdyrenes Værn mener, at en fuldstændig erstatning af dyreforsøg med andre metoder på sigt vil føre til teknologisk innovation, fremme lægevidenskaben og levere pålidelige data, der er relevante for mennesker.
Hjælp forsøgsdyrene – giv din støtte på: 1551-4 69 82 82 eller MobilePay 55 88 70
Gaver er fradragsberettigede efter SKAT’s regler, men husk i så fald at oplyse cpr.nr. hér.
Læs om nogle af de projekter Forsøgsdyrenes Værn har støttet her…