forsøgsdyrenes værn

Krav om EU-forbud mod forsøg på aber

Forsøgsdyrenes Værn er en del af en europæisk kampagne, der har som formål, at få lukket det store primatcenter BPRC i Holland. Det tror vi kun kan ske gennem et EU-forbud mod forsøg på aber.

Krav om EU-forbud mod forsøg på aber
Vi opnåede et forbud mod forsøg på chimpanser!Opdatering:

Efter en vellykket kampagne og intensiv lobbyvirksomhed, blev der i 2002 i Holland vedtaget en ny lov, som forbyder brugen af ​​chimpanser og andre store menneskeaber i medicinsk forskning.

Lande som nu har forbud mod forsøg på menneskeaber er: Storbritannien, New Zealand, Sverige, Holland, Østrig, Tyskland og Belgien. Danmark har det fortsat ikke.

Dette forbud er et skridt i den rigtige retning. Dog foregår der stadig forsøg på andre aber på BPRC. Der befinder sig omkring 1500 primater i faciliteten, og arbejdet for at få stoppet forsøg på disse fortsætter. Forsøgsdyrenes Værn arbejder blandt andet for et totalt EU-forbud mod forsøg på aber.

Oprindelig kampagne:

Krav om EU-forbud mod forsøg på aber

The Biomedical Primate Research Centre 
makake dødI Rijswijk, Holland, findes et stort primatcenter, ved navn The Biomedical Primate Research Centre (BPRC). Centret er støttet med midler fra EU. Rapporter og filmoptagelser foretaget af hollandsk TV afslører, hvorledes primater holdes indespærrede under forfærdende forhold. I øjeblikket befinder der sig omkring 1500 primater på BPRC. Primater kan i fangenskab leve i op til over 70 år.

Forskere fra hele verden kan bestille forskning udført på disse dyr. Hvert år giver EU knap 5 millioner EURO af europæiske skatteyderes penge til BPRC.

Kendte bakker op om kampagnen
Kampagnen bakkes op af Sir David Attenborough, den kendte engelske TV-mand, naturhistoriker og forfatter, og primatologen Jane Goodall. Da kampagnen blev lanceret udtalte den kendte primatolog Jane Goodall: “aber deler vore menneskelige følelser og intelligens, og det er intet mindre end barbarisk at holde dem indespærrede og udsætte dem for overgreb”.

Sir David Attenborough udtaler: “jeg er absolut stemt for et europæisk forbud mod brugen af aber i medicinsk forskning. Jeg har set film om forholdene på The Biomedical Primate Research Centre, og jeg er forfærdet. Jeg finder, at hverken BPRC eller noget andet laboratorium bør have tilladelse til at anvende aber i forsøg”.

Primaterne lever under urimelige forholdAber i bur
Rapporter beskriver hvorledes BPRC, som er Europas største forskningslaboratorium med brug af primater, holder dyrene indespærrede under forfærdende forhold, som ifølge den hollandske regering selv “ikke opfylder de vedtagne krav”. Mange af dyrene sidder i bure, der er så trange, at de ikke kan stå oprejst, og en del aber sidder helt isolerede. I de senere år, siden kampagnen tog sin begyndelse, har BPRC delvist gennemført et moderniseringsprogram, der skulle gøre forholdene for aberne mere tålelige.

Udtalelser fra et øjenvidne
Janie Reynolds, formand for CEECE, som har besøgt BPRC ved to lejligheder udtalte, at: “De forhold dyrene lever under på BPRC er uforsvarlige, og vi kræver øjeblikkelig lukning af dette laboratorium, og at primaterne genhuses i fredede reservater”.

Hvad gør Forsøgsdyrenes Værn?
Forsøgsdyrenes Værn har kørt en postkort-kampagne med det formål, at få danske EU-parlamentsmedlemmer til at arbejde for en lukning af det primatcentret. Vi har tidligere opfordret folk til at skrive til de danske medlemmer af EU-parlamentet og bede dem sætte en stopper for EU-støtten til BPRC og forbyde alle fremtidige forsøg på aber i Europa. Det var en så stor succés, at parlamentsmedlemmerne brokkede sig over de mange postkort de modtog. To danske medlemmer af Parlamentet tog på besøg på primatcentret, men synes ikke forholdene var så slemme – stik imod samtlige andre besøgendes holdning.

[socialring]