forsøgsdyrenes værn

Blodtapningen af heste på Island er i øjeblikket på alles læber. Men brugen af heste i medicinfremstilling er ikke nyt.

I 1998 skrev vi i Forsøgsdyrenes Værns blad om fremstilling af hormonpræparatet Premarin (Pregnant Mares Urine), som udvindes af drægtige hoppers urin. Hormonpræparatet er beregnet til kvinder som hormontilskud, for at lette gener efter at kvinden er kommet i overgangsalderen.

Medicinproduktionen foregår i dag fortrinsvis i Canada på gårde, hvor landmænd med ledig staldplads tegner kontrakt med medicinalfirmaet om urinopsamling fra heste. Desuden er en stor del af produktion flyttet til bl.a. Kina. Et enormt antal  hopper gøres hvert år drægtige for at indgå i denne produktion.

heste-hormonfremstilling-2Sådan udvindes hestens urin

Hopperne bliver gjort drægtige og når de er 4 mdr. henne sættes de på stald, får lagt et kateter op i urinblæren og en pose til opsamling af urinen bliver med snore fastgjort omkring hestens mave og hale. Disse snore gnaver ofte på hesten hud og giver anledning til sår og andre gener for hestene.

Hopperne tilbringer nu de resterende 7 måneder af deres drægtighed i stalden. Under deres ophold dér tilbydes de kun 13 liter vand dagligt – ca. en trediedel af den væske de normalt drikker – med det formål at få deres urin så koncentreret som muligt. Hestene tisser mellem 8,3 og 7,5 liter urin dagligt, som sælges til medicinalfirmaet.

Føllet tages fra hoppen

hest-med-ung_00Når hopperne har født deres føl i marts eller begyndelsen af april, får de 2 måneder sammen. Føllene anses som biprodukter i denne produktion. Derefter køres langt hovedparten af føllene til slagtning. Kødet anvendes hovedsageligt til hundefoder eller sælges til brug i burgere. Under normale forhold fravænnes føl tidligst når de er 6 mdr. gamle. At fjerne et 2-måneder gammelt føl fra hoppen er en voldsom belastning for hende – fysisk som psykisk.  Fuldstændig lig med den belastning som mælkekvæg udsættes for, når man efter 1 døgn fjerner den kalv, som hun har båret på i 9 mdr. og netop født. Hvorfor? Fordi mennesker vil have hendes mælk.

Umiddelbart efter folingen bliver hopperne gjort drægtige og i oktober måned er de tilbage i stalden igen. Denne procedure gentager sig år efter år indtil hoppernes reproduktionsevne – der i gennemsnit varer 10 år – ophører og de køres til slagtning.

Premarin i Danmark

heste-hormonfremstilling-3I USA har det været et af de mest anvendte hormonpræparater og forhandles af medicinalfirmaet Pfizer. I medicinfortegnelsen står der ”PREMARIN® (conjugated estrogens tablets, USP) for oral administration contains a mixture of conjugated estrogens purified from pregnant mares’ urine and consists of the sodium salts of water-soluble estrogen sulfates blended to represent the average composition of material derived from pregnant mares’ urine”.

Premarin tilhører gruppen af ”naturlige” hormoner modsat de ”artificielle” hormoner. Men man kunne fremføre, at Premarin kun er et naturligt hormon for dig, hvis din kost er hø.

Hormonpræparatet har været markedsført i Danmark i en årrække, men er nu udgået.  Premarin forhandles dog af bl.a. flere danske internet-butikker, som sælger steroider.  

Kvinder kan have mange grunde til at sige ja eller nej til hormonbehandling. Men én af grundene til at sige nej til Premarin kunne være de lidelser, som hestene udsættes for.

About us - in English

Der er mange gode grunde til at komme bort fra dyreforsøg. Èn af dem er dyrene…

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70