forsøgsdyrenes værn

Dyrefri botox-testmetode godkendt

Stor sejr: det franske farmaceutiske firma, Ipsen, har netop fået godkendt en dyrefri metode til testning af botox-produkter. Den cellebaserede metode er godkendt til brug i EU og Schweiz.

Flere års pres fra Forsøgsdyrenes Værn og vore europæiske samarbejdspartnere i ECEAE*, har fået Ipsen til at investere i udviklingen af en ny testmetode. Tak til alle der har givet en underskrift, hvor vi kræver et stop for botoxtestning på dyr!

Metoden erstatter den kontroversielle LD50- giftighedstest, hvor grupper af mus får indsprøjtet forskellige doser af giftstoffet botulinumtoksin for at finde den dosis, som dræber halvdelen af dyrene. Dyrene gennemgår frygtelige lidelser, idet de muskler, som bruges til at trække vejret, lammes, mens dyrene er ved fuld bevidsthed.

På dette års syvende aktionsuge opfordrede vi i ECEAE påny Ipsen til at implementere en dyrefri testmetode til botoxprodukterne DYSPORT og AZZALURE, som forhandles af Nestlé-koncernens datterselskab Galderma. Begge produkter er receptpligtige midler, der indeholder botulinumtoksin A.  DYSPORT® anvendes til medicinske og kosmetiske formål og AZZALURE® anvendes udelukkende til kosmetiske formål.

I juni måned skrev vi om Nestlé’s ansvar for, at de to botoxpræparater fortsat blev testet på dyr. Producenten af produkterne er Ipsen, som vi har kørt kampagne mod i flere år, for at få dem til at investere i en dyrefri testmetode. I maj måned 2018 svarede Ipsen, at de havde indleveret en ansøgning om en cellebaseret testmetode, men deres oplysninger var få og små. Men forleden skrev de til os med den glædelige nyhed.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen: de tre producenter som indtil nu har udviklet en dyrefri metode til testning af hvert vareparti, tester fortsat deres botulinumtoksin-råvare på dyr. Frekvensen af denne testning er dog markant lavere end testningen af hvert vareparti, der forlader virksomheden. Men den sker fortsat med brug af de frygtelige LD50-forsøg.

*The European Coalition to End Animal Experiments

Fakta

Botox er bedst kendt i kosmetisk brug, hvor det indsprøjtes i ansigtsmuskler for at lamme dem, og derved undgå eller reducere rynker. Selvom der siden marts 2013 har været et EU-forbud mod fremstilling og import af kosmetik, som er blevet testet på dyr, er botox ikke medtaget, fordi det er et produkt, der indsprøjtes og ikke anvendes på huden (definition på “kosmetisk”). Dette smuthul i EU-loven betyder, at hundredetusinder af mus hvert år indgår i grusomme tests verden over. Den botox der hældes på hætteglas i en bestemt styrke til brug i klinikken testes for styrke og stabilitet, og der udføres tests for hvert vareparti, der pakkes.

About us - in English

Har du en kort besked, kan du skrive til os ved at klikke hér. Du kan alternativt lægge en besked hos det firma der passer telefon for os — nummeret er    

33 32 00 16

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70

Der er mange gode grunde til at komme bort fra dyreforsøg. Èn af dem er dyrene…

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn