forsøgsdyrenes værn

Den kunstige ko

sbaillie -studerendeEn student på Bristol’s universitet har opfundet en kunstig ko, som snart vil blive brugt til at uddanne fremtidens dyrlæger over hele verden. Det er studenten og professoren Sarah Baillie, der udviklede den kunstige ko mens hun studerede til ph.d. på universitet. Hun sidder samtidigt som formand i Veterinary Education ved School of Veterinary Sciences. Hun kombinerede sin veterinære viden med datalogi for at skabe ”the haptic cow”. Den kunstige ko giver eleverne mulighed for at udføre undersøgelser af koen ved hjælp af en enhed som giver feedback på berøring. Enheden der efterligner følelsen af ​​en anatomisk ægte kvæg, er placeret inde i en glasfibermodel af koens bagende. Modellen giver dyrlægestuderende fornemmelsen af at røre ved det indre af en levende ko, således at de kan udføre de undersøgelser de skal optrænes i uden at belaste en levende ko. Instrumentet - PhantomInde i den sorte og hvide glasfibermodel af en ko, kan de studerende nå en specielt designet robotarm. På en separat skærm kan de studerende se forenklede fremstillinger af forskellige strukturer, såsom livmoderhalsen, livmoder og æggestokke. Det som ses på skærmen modsvares af hvad de kan “føle” i simulatoren. Under tiden som den studerendes håndbevægelser inde i komodellen ses på computerskærmen, kan læreren give instruktion og god feedback på hvordan undersøgelsen eller operationen skal udføres. Det er flere år siden professor Baillie kom op med idéen til den virtuelle ko. Det skete efter at en skade tvang hende til at forlade veterinærpraksis og omskole sig i datalogi. Hun havde tidligere brugt mange år på at forsøge lære eleverne, hvordan man undersøger køer. Da hun lærte om ny teknik med feedback på berøring – teknologi, der kan simulere fornemmelsen af ​​3D-objekter – så hun en perfekt mulighed for at blande sine to karrierer. Hun har også udviklet andre dyr, for eksempelHorse Backside Screen - Photoshop ”the haptic horse”, som simuler kolik hos heste. Modellerne bruger en feedback-enhed fra SensAble Technologies. Enheden er koblet op til en computer, der er programmeret til at levere den helt rigtige mængde af kraft som svar på en elevs berøring. Professor Baillie’s skabelse bliver allerede brugt af veterinære skoler over hele England. Nu vil den også blive markedsført til et internationalt publikum. Den vil hjælpe med at uddanne fremtidens dyrlæger. Professor Baillie sagde:
“Konceptet har vist sig meget populært, og de ​​studerende finder det virkelig nyttig, fordi de kan se hvad de laver på en skærm, og få vejledning fra deres instruktør. Det er dejligt at være i stand til at tilbyde det som en lærestøtte til internationale veterinærskoler også.”
Med hjælp af den kunstige ko kan instruktørerne oprette mange forskellige scenarier. For eksempel kan den bruges for at eleverne skal lære forskellen i følelse mellem den bløde fornemmelse af en sund gravid livmoder, og den fastere fornemmelsen af ​​en inficeret livmoder. Den kunstige ko har en bred vifte af graviditeter, fertilitetsproblemer og eksempler på patologi. Undervisningssituation Læs også om: Den virtuelle hund [socialring]