Forsøgsdyr er glemte dyr   – det arbejder vi på at ændre

Forsøg med alkohol

Det enorme indtag af alkohol i befolkningen gør, at danske forskerne studerer hvilke skadelige effekter, det får for en organisme – ikke en menneskeorganisme, men en dyreorganisme.

Studier af alkoholens DNA-skadelige effekt
Når ethanol nedbrydes skabes nedbrydningsproduktet acetaldehyd. Acetaldehyd er et giftigt og mutagent stof. Dyr udsættes for ethanol og nedbrydningsproduktet acetaldehyd i forsøg, hvor forskere ønsker at studere, hvorledes det giftige acetaldehyd på forskellige måder skader DNA-syntese og DNA-reparation.

Studier af alkohols tumordannende effekt
I dyreforsøg udsættes dyr for alkohol og acetaldehyd, for at forskere bl.a. kan studere den svulstdannelse, som højt alkoholindtag forårsager hos dyrene.

Dyremodel for alkoholisk hepatitis
I flere danske dyreforsøg giver forskerne dyrene foder, som indeholder en stor del alkohol. Formålet med forsøgene er at forårsage alkoholisk hepatitis i dyrene.

Alkohol i kombination med narkotiske stoffer
I dyreforsøg, hvor man vil kortlægge effekter af narkotiske stoffer, giver forskere forsøgsdyrene kombinationer af narkotiske stoffer sammen med alkohol. Derefter udsættes de påvirkede dyrene for motoriske tests, svømmetests, hukommelsestests etc., for at evaluere, hvordan forskellige teststoffer i samspil med alkohol påvirker dyrene.

Alkohol for at fremkalde betændelse i tyktarmen
I forsøg har man ønsket fremkalde betændelse i tyktarmen hos forsøgsdyr. Dette fremkaldes ved at sprøjte et kemisk stof opløst i op til 50% alkohol ind via endetarmen. Dette medfører, at der først udvikles en akut betændelse i tarmen, som efterfølgende går over i en kronisk betændelse. I forbindelse med tarmbetændelsen vil dyrene få diarré, som kan være blodtilblandet i det akutte stadium, og forsøget kan lede til fremfald af endetarmen.

Alkohol for at fremkalde skrumpelever
I et forsøg ønsker man give forsøgsdyrene skrumpelever. Dette opnås blandt andet ved hjælp af supplering af 5% alkohol i drikkevandet. Efter 8 ugers behandling forventer man udvikling af leverskader, og efter 16 ugers behandling er hele leverens normale struktur og funktion ødelagt.

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70

Vil du sikre dyrefri forskning i fremtiden?

Af etiske grunde er det vigtigt at støtte dyrefri forskning. Ikke blot fordi dyrene skånes for lidelser, men fordi forskningsresultaterne er menneske-relevante og ikke forstyrres af, at være udført i en helt anden organisme.
Forsøgsdyrenes Værn finansierer forskning, der kan erstatte dyreforsøg og vi har en seriøs, proaktiv tilgang til udfasning af forsøgsdyr i medicinsk forskning – helt i tråd
med EU-direktivet på området.
Forsøgsdyrenes Værn mener, at en fuldstændig erstatning af dyreforsøg med andre metoder på sigt vil føre til teknologisk innovation, fremme lægevidenskaben og levere pålidelige data, der er relevante for mennesker.
Hjælp forsøgsdyrene – giv din støtte på: 1551-4 69 82 82 eller MobilePay 55 88 70
Gaver er fradragsberettigede efter SKAT’s regler, men husk i så fald at oplyse cpr.nr. hér.
Læs om nogle af de projekter Forsøgsdyrenes Værn har støttet her…