Forsøgsdyr er glemte dyr   – det arbejder vi på at ændre

Virtuel lever til testning

Leveren, et livsnødvendigt organ.
Leveren, et livsnødvendigt organ.

På den årlige konference i American Association for the Advancement of Science i Chicago, USA, blev der i februar 2014 præsenteret en virtuel lever, der blandt andet kan anvendes ved testning af stoffer.

Den virtuelle lever er skabt af indiske forskere. En af udviklerne er forskeren Dr. Vijay Chandru: ”Fordelen ved den virtuelle lever er, at du kan få svar på både på hvilken måde og hvorfor et stof er giftigt. Den information får man ikke fra dyreforsøg. I computermodellen kan du se præcist hvilke molekylære processer, der gør et stof giftigt”, siger Chandru.

Dr. Vijay Chandru
Dr. Vijay Chandru.

Den virtuelle lever er en computermodel af, hvordan en rigtig lever fungerer. For at den skal kunne beregne, hvorledes en rigtig lever ville reagere, har skaberne indlagt alle genetiske oplysninger om leveren i computermodellen. Den virtuelle lever er blevet udviklet over en periode af 10 år. I 2009 var de overordnede strukturer af de virtuelle lever klar, og siden er den blevet forfinet. Modellen er især anvendelig ved giftighedstestning og ved afprøvning af nye lægemidler.

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70

Vil du sikre dyrefri forskning i fremtiden?

Af etiske grunde er det vigtigt at støtte dyrefri forskning. Ikke blot fordi dyrene skånes for lidelser, men fordi forskningsresultaterne er menneske-relevante og ikke forstyrres af, at være udført i en helt anden organisme.
Forsøgsdyrenes Værn finansierer forskning, der kan erstatte dyreforsøg og vi har en seriøs, proaktiv tilgang til udfasning af forsøgsdyr i medicinsk forskning – helt i tråd
med EU-direktivet på området.
Forsøgsdyrenes Værn mener, at en fuldstændig erstatning af dyreforsøg med andre metoder på sigt vil føre til teknologisk innovation, fremme lægevidenskaben og levere pålidelige data, der er relevante for mennesker.
Hjælp forsøgsdyrene – giv din støtte på: 1551-4 69 82 82 eller MobilePay 55 88 70
Gaver er fradragsberettigede efter SKAT’s regler, men husk i så fald at oplyse cpr.nr. hér.
Læs om nogle af de projekter Forsøgsdyrenes Værn har støttet her…