Virtuel lever til testning
På den årlige konference i American Association for the Advancement of Science i Chicago, USA, blev der i februar 2014 præsenteret en virtuel lever, der blandt andet kan anvendes ved testning af stoffer.
Den virtuelle lever er skabt af indiske forskere. En af udviklerne er forskeren Dr. Vijay Chandru: ”Fordelen ved den virtuelle lever er, at du kan få svar på både på hvilken måde og hvorfor et stof er giftigt. Den information får man ikke fra dyreforsøg. I computermodellen kan du se præcist hvilke molekylære processer, der gør et stof giftigt”, siger Chandru.
Den virtuelle lever er en computermodel af, hvordan en rigtig lever fungerer. For at den skal kunne beregne, hvorledes en rigtig lever ville reagere, har skaberne indlagt alle genetiske oplysninger om leveren i computermodellen. Den virtuelle lever er blevet udviklet over en periode af 10 år. I 2009 var de overordnede strukturer af de virtuelle lever klar, og siden er den blevet forfinet. Modellen er især anvendelig ved giftighedstestning og ved afprøvning af nye lægemidler.