Virtuel lever til testning

Leveren, et livsnødvendigt organ.
Leveren, et livsnødvendigt organ.

På den årlige konference i American Association for the Advancement of Science i Chicago, USA, blev der i februar 2014 præsenteret en virtuel lever, der blandt andet kan anvendes ved testning af stoffer.

Den virtuelle lever er skabt af indiske forskere. En af udviklerne er forskeren Dr. Vijay Chandru: ”Fordelen ved den virtuelle lever er, at du kan få svar på både på hvilken måde og hvorfor et stof er giftigt. Den information får man ikke fra dyreforsøg. I computermodellen kan du se præcist hvilke molekylære processer, der gør et stof giftigt”, siger Chandru.

Dr. Vijay Chandru
Dr. Vijay Chandru.

Den virtuelle lever er en computermodel af, hvordan en rigtig lever fungerer. For at den skal kunne beregne, hvorledes en rigtig lever ville reagere, har skaberne indlagt alle genetiske oplysninger om leveren i computermodellen. Den virtuelle lever er blevet udviklet over en periode af 10 år. I 2009 var de overordnede strukturer af de virtuelle lever klar, og siden er den blevet forfinet. Modellen er især anvendelig ved giftighedstestning og ved afprøvning af nye lægemidler.

Planerne om at bygge en kæmpefarm i Brazoria County i Texas, USA, som skulle huse godt 43.000 aber til forsøg, er droppet! Pres fra lokale myndigheder, beboere nær den planlagte farm og dyreværnsforeningen Peta har resulteret i, at verdens største avler og forhandler af forsøgsdyr, Charles River, har valgt at trække sig.  Læs hvad vi skrev om sagen i januar 2024 hér.

AFSLØRING: læs hvad aberne blev udsat for i Elon Musk’ forsøg med hjerneimplantater. Meld dig ind i Forsøgsdyrenes Værn og modtag folderen.
Ja, jeg vil gerne være medlem …

Forskning uden brug af dyr:
se filmen

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70Scan koden med din mobiltelefons kamera

Der er mange gode grunde til at komme bort fra dyreforsøg. Èn af dem er dyrene…