forsøgsdyrenes værn

Flyselskaber stopper transport af forsøgsdyr

02To store luftfartsselskaber i USA, FedEx og UPS, har nu bekræftet, at de ikke længere vil fragte pattedyr til brug i forsøg, og at de vil begrænse fragten af visse ikke-pattedyr.

Hverken UPS eller FedEx hører til de største transportører af forsøgsdyr, men beslutningen vil besværliggøre det for forhandlere af forsøgsdyr at efterleve forskernes bestillinger. Firmaer, som f.eks. Xenopus Express, der forhandler frøer til forsøg, har hidtil benyttet FedEx til transporten af deres forsøgsfrøer, men må nu finde andre transportører.

En række flyselskaber har allerede besluttet, blandt andet efter pres fra dyreværnsforeninger, at de ikke vil transportere levende forsøgsdyr. Det skyldes i høj grad også, at det giver utrolig dårlig presseomtale, når leverencer af forsøgsdyr kommer frem til destinations-lufthavnen i halvdød eller død tilstand, fordi dyrene er gået i chok, har manglet vand, eller har været udsat for kulde eller overophedning, fordi det er gået galt med temperaturregulering og ventilation under flytransporten. Flyselskabernes beslutning om ikke at transportere forsøgsdyr skyldes altså ikke alene dyreværnsforeningernes kampagner, men baserer sig også på yderst kritisable hændelser, som i sidste ende giver selskabet et meget dårligt renommé.