Forsøgsdyr er glemte dyr   – det arbejder vi på at ændre

Menneskeorganer på chip

En forskergruppe på Wyss Institute, Harvard University, har bygget videre på deres første udgave af en biochip, som var en lunge-på-en-chip, og har nu udviklet en chip-model af det menneskelige fordøjelsessystem. Forskegruppen fik i 2010 noget af et gennembrud, da de udviklede en teknologi, som kan bygge miniature-kopier af organer på en ’biochip’, hvilket har potentialet til at ændre den måde medicinsk forskning udføres på – hvor forsøgsdyrene jo p.t. må lægge krop til.
Fordøjelsessystemet-på-en-chip er indvendigt beklædt med levende humane celler, og eftergør struktur, fysiologi og mekanismer i den menneskelige fordøjelse, og kan endda eftergøre væksten af levende mikrober i fordøjelsessystemet.

tarmarMikrochippen vil ifølge forskerne være en mere nøjagtig model end cellekulturer eller dyremodeller, og den vil give ny indsigt i bl.a. tarmsygdomme som den inflammatoriske tarmsygdom Crohn’s og blødende tyktarmsbetændelse (Colitis Ulcerosa), og i effektiviteten og sikkerheden af den potentielle behandling, man ønsker at afprøve.

Leder af forskningsgruppen, dr. Ingber, mener, at de dyremodeller, som i øjeblikket ligger til grund for testningen af behandlingsstrategier, ofte ikke viser sig effektive, når de anvendes til mennesker. ”De mere akkurate in vitro-sygdomsmodeller, som denne fordøjelsessystem-chip, kan gøre, at vi langt hurtigere kan udvikle effektiv medicin til de mennesker, der lider af sygdomme i fordøjelses-organerne.”

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70

Vil du sikre dyrefri forskning i fremtiden?

Af etiske grunde er det vigtigt at støtte dyrefri forskning. Ikke blot fordi dyrene skånes for lidelser, men fordi forskningsresultaterne er menneske-relevante og ikke forstyrres af, at være udført i en helt anden organisme.
Forsøgsdyrenes Værn finansierer forskning, der kan erstatte dyreforsøg og vi har en seriøs, proaktiv tilgang til udfasning af forsøgsdyr i medicinsk forskning – helt i tråd
med EU-direktivet på området.
Forsøgsdyrenes Værn mener, at en fuldstændig erstatning af dyreforsøg med andre metoder på sigt vil føre til teknologisk innovation, fremme lægevidenskaben og levere pålidelige data, der er relevante for mennesker.
Hjælp forsøgsdyrene – giv din støtte på: 1551-4 69 82 82 eller MobilePay 55 88 70
Gaver er fradragsberettigede efter SKAT’s regler, men husk i så fald at oplyse cpr.nr. hér.
Læs om nogle af de projekter Forsøgsdyrenes Værn har støttet her…