Menneskeorganer på chip
En forskergruppe på Wyss Institute, Harvard University, har bygget videre på deres første udgave af en biochip, som var en lunge-på-en-chip, og har nu udviklet en chip-model af det menneskelige fordøjelsessystem. Forskegruppen fik i 2010 noget af et gennembrud, da de udviklede en teknologi, som kan bygge miniature-kopier af organer på en ’biochip’, hvilket har potentialet til at ændre den måde medicinsk forskning udføres på – hvor forsøgsdyrene jo p.t. må lægge krop til.
Fordøjelsessystemet-på-en-chip er indvendigt beklædt med levende humane celler, og eftergør struktur, fysiologi og mekanismer i den menneskelige fordøjelse, og kan endda eftergøre væksten af levende mikrober i fordøjelsessystemet.
Mikrochippen vil ifølge forskerne være en mere nøjagtig model end cellekulturer eller dyremodeller, og den vil give ny indsigt i bl.a. tarmsygdomme som den inflammatoriske tarmsygdom Crohn’s og blødende tyktarmsbetændelse (Colitis Ulcerosa), og i effektiviteten og sikkerheden af den potentielle behandling, man ønsker at afprøve.
Leder af forskningsgruppen, dr. Ingber, mener, at de dyremodeller, som i øjeblikket ligger til grund for testningen af behandlingsstrategier, ofte ikke viser sig effektive, når de anvendes til mennesker. ”De mere akkurate in vitro-sygdomsmodeller, som denne fordøjelsessystem-chip, kan gøre, at vi langt hurtigere kan udvikle effektiv medicin til de mennesker, der lider af sygdomme i fordøjelses-organerne.”