forsøgsdyrenes værn

No Cruel Cosmetics

Opdatering 11.marts 2013:

Så skete det endelig

Forbudet mod salg af dyretestede produkter trådte endelig i kraft d. 11.marts 2013, og flere års hårdt arbejde fra Forsøgsdyrenes Værns og vore internationale samarbejdspartneres side har båret frugt. Det er en stor sejr!

Kosmetik kan ikke længere sælges i EU, hvis der er udført dyreforsøg i forbindelse med varens fremstilling efter den dato forbudet er trådt i kraft. Salgsforbudet gælder fremadrettet og betyder altså, at de produkter, som endnu findes på butikkernes hylder og lagre, fortsat må sælges, selvom de er testet på dyr, idet de er fremstillet på et tidspunkt, hvor dyreforsøg i forbindelse med kosmetikfremstilling endnu var tilladt.

Det er imidlertid vigtigt at notere sig, at en lang række af de stoffer, som indgår i kosmetik- og hygiejneprodukter, også anvendes i en række andre produkter som rengøringsmidler, neglelak, solbeskyttelsesprodukter m.v., og at disse stoffer fortsat skal testes i henhold til EU’s kemikalielovgivning, REACH. Nogle af stofferne indgår også i bl.a. lægemidler, og også hér er der fortsat krav om dyreforsøg.

Amerikanske dyreværnsforeninger er meget misundelige på de europæiske dyreværnsforeningers sejr på kosmetikområdet, men det har så sandelig taget ufatteligt mange år og en meget stor indsats at få forbudet indført.

Længe inden forbudet trådte i kraft har den kosmetiske industri – både inden- og udenfor EU – været nødt til at begynde at ’tænke ud af boksen’. Industrien har måttet investere tid og penge på at udvikle nye metoder uden brug af dyr. Det er et klart bevis på, at lovgivningsmæssige tiltag kan sætte skub i forskning i dyrefri metoder. Et forhold, der også ville gøre sig gældende på en række andre områder (f.eks. inden for kemi- og medicinalindustrien) hvis politikerne turde nytænke.

Forbudet trådte i kraft i Danmark den 1. januar 2013, da det endelige forbud var en del af den reviderede Lov om Dyreforsøg – nemlig en ændring af lovens § 1, stk. 3, som blev til § 1, stk. 4 i den reviderede lov. På EU-plan trådte forbudet i kraft den 11. marts 2013.

Hvilke produkter er nu omfattet af forbudet?
Make-up
Sæbe
hudplejeprodukter
Tandpasta
Solfiltre
Neglelak
Barbercreme
Antirynkecreme
Mundskyllevæske
Sæbe, shampoo samt hud-, hår-, og tandplejeprodukter til baby
Intimhygiejne-produkter
Massageolier
Parfume
Hårfarver
Hårplejemidler

Hvilke produkter er IKKE omfattet af forbudet?
Vaskemidler
Opvaskemidler
Rengøringsmidler
Desinfektionsmidler
Produkter til dyr
Hånd-desinficeringsmidler

 

Opdatering 18. oktober 2012:

Underskrifter leveredes i Bruxelles

Den 18. oktober 2012 leverede foreningerne som deltaget i ECEAE’s ” No Cruel Cosmetics”-kampagne sammen sine indsamlede underskrifter til EU-parlamentet i Bruxelles. Tak til alle, der gav sin underskrift til kampagnen!

ECEAE petition hand in, redigeret2

 

Opdatering 29. april 2011no_cruel_cosmetics_logo

Paul McCartney siger nej til dyretestet kosmetik

Stadig flere borgere støtter kampagnen ”No Cruel Cosmetics”, der køres af Den Europæiske Koalition mod Dyreforsøg (ECEAE), som Forsøgsdyrenes Værn er medlem af.

Forbud i fare
Fra marts 2013 skulle salg af dyretestet kosmetik være fortid i EU. Men det planlagte forbud er nu kommet i fare for at blive udskudt med op til 10 år. Det skyldes, at de europæiske myndigheder ønsker at give kosmetikindustrien mere tid til at udvikle dyrefri metoder til at erstatte de dyreforsøg, der fortsat anvendes. Vi mener, sammen med de øvrige organisationer i ECEAE, at myndighedernes bekymring er grundløs – allerede nu findes der godkendte alternativer til dyreforsøgene.

Markant støtte til kampagnen
Kampagnen har allerede indsamlet tusindvis af underskrifter og har fået støtte fra markante personligheder fra kultur- og modeverdenen. Senest har musiklegenden sir Paul McCartney, der er erklæret vegetar og dyreven, givet sin støtte til kampagnen. Sir Paul udtaler: ’Dyrene skal ikke lide for skønhedens skyld. Skriv under på ECEAE’s appel, så vi sammen kan sikre, at salget af dyretestede produkter i EU er forbudt fra 2013. Sig NEJ til dyretestet kosmetik’.

Hver en underskrift tæller
Jo flere vi er desto stærkere står vi i forhold til myndighederne. Vi opfordrer derfor alle til at støtte kampagnen og deltage i underskriftsindsamlingen.

 

no_cruel_cosmetics_logoLæs om kampagnen Nu Cruel Cosmetics, som vi driver sammen med vores internationale samarbejdspartneres i The European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE).

About us - in English

Har du en kort besked, kan du skrive til os ved at klikke hér. Du kan alternativt lægge en besked hos det firma der passer telefon for os — nummeret er    

33 32 00 16

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70

Der er mange gode grunde til at komme bort fra dyreforsøg. Èn af dem er dyrene…

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn