forsøgsdyrenes værn

RNAi til at slukke gener

I 2006 blev Nobelprisen i medicin givet til Andrew Z. Fire og Craig C. Mello for deres opdagelse af en proces til at slukke et gen i en celle ved hjælp af en metode kaldet RNA-interferens (RNAi).

Generne fortæller celler hvilke proteiner der skal fremstilles i cellerne. Dette gøres gennem at et gen sender RNA som indeholder en opskrift på det ønskede protein. RNA sendes til cellens ribosomer, som tilvirker proteiner. Men forskerne har nu opdaget hvordan man kan stoppe et RNA som koder for tilvirkning af et specifikt protein fra at nå frem til ribosomerne. På denne måde kan man hindre et gen fra at udtrykke sig. Denne teknik kaldes RNA-interferens.

Metoden kan ved visse tilfælde anvendes til at erstatte anvendelsen af såkaldte “knockout-mus”. Knockout-mus er mus som forskere gennem genetisk manipulation har slået ud forskellige gener hos. Knockout-mus anvendes i dag i stort set alle områder af biomedicin, fra grundforskning til udviklingen af nye terapier.

Genetisk manipulation af mus for at efterligne menneskelige sygdomme har vist sig upålidelig: selv når musene har fået de samme sygdomsgener, kan proteinerne variere mellem arterne. Med formålet at producere bedre modeller end musmodeller, sker nu forskning med dyrkede menneskelige celler sammen med anvendelsen af RNAi-teknikken.

[socialring]