Forsøgsdyr er glemte dyr   – det arbejder vi på at ændre

Placenta til test af skadelige stoffers passage

I moderkagen sker der transport af stoffer mellem moderen og barnet. En del stoffer kan dog ikke transporteres gennem moderkagen. Moderkagen udgør på den måde en beskyttende barriere. Forskere fra Københavns Universitet forsker i hvilke farlige stoffer, som faktisk KAN transporteres fra moderens blod til barnet, ved at anvende donerede moderkager.

Plastikslanger fastgøres til venerne i et stykke af moderkagen. Man bruger også en pumpe til at simulere moderens hjerteslag. På den måde kan man sætte i gang moderkagens blodomløb. Derefter kan forskerne teste forskellige stoffers eventuelle passage via placentaen. For eksempel kan det handle om giftige emner i cigaretrøg eller plast.

Lisbeth E. Knudsen, professor i toksikologi og alternativer til dyreforsøg på Københavns Universitet, er en af dem som været med til at videreudvikle anvendelsen af humane moderkager fra fostre (født ved kejsersnit) til testning. Læs mere om projektet hér.

Tidligere ville man have anvendt drægtige forsøgsdyr til at undersøge skadelige stoffers eventuelle passage til ufødte børn. Med brug af moderkager fra mennesker spares forsøgsdyr samtidigt med, at forskere med større sikkerhed kan udtale sig om stoffers passage til menneskefostre.

VISTE DU, AT

Vacciner til menneskebørn testes på… dyrebørn

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70

Vil du sikre dyrefri forskning i fremtiden?

Af etiske grunde er det vigtigt at støtte dyrefri forskning. Ikke blot fordi dyrene skånes for lidelser, men fordi forskningsresultaterne er menneske-relevante og ikke forstyrres af, at være udført i en helt anden organisme.
Forsøgsdyrenes Værn finansierer forskning, der kan erstatte dyreforsøg og vi har en seriøs, proaktiv tilgang til udfasning af forsøgsdyr i medicinsk forskning – helt i tråd
med EU-direktivet på området.
Forsøgsdyrenes Værn mener, at en fuldstændig erstatning af dyreforsøg med andre metoder på sigt vil føre til teknologisk innovation, fremme lægevidenskaben og levere pålidelige data, der er relevante for mennesker.
Hjælp forsøgsdyrene – giv din støtte på: 1551-4 69 82 82 eller MobilePay 55 88 70
Gaver er fradragsberettigede efter SKAT’s regler, men husk i så fald at oplyse cpr.nr. hér.
Læs om nogle af de projekter Forsøgsdyrenes Værn har støttet her…