forsøgsdyrenes værn

Stakkels, stakkels dyr

To tyske forskere fra City University of Applied Sciences Bremen har valgt at bruge de tyske skatteydernes penge på et lidelsesvoldende dyreforsøg: de byggede en skræddersyet centrifuge – en maskine, der kan udøve en kontinuerlig og målbar mekanisk kraft på, hvad der er inde i den. På centrifugen monterede de bure, hvor de i hver placerede en nylig klækket græshoppe (Locusta migratoria).

En journalist har til et videnskabeligt tidsskrift skrevet om eksperimentet, og som mange journalister desværre har for vane (når det ikke lige drejer sig om såkaldte ”nuttede” dyr), så forsøger journalisten at være “sjov” i sin beskrivelse af eksperimentet. Hun skriver: ”I de næste par uger levede og voksede græshopperne i næsten konstant bevægelse, da centrifugen udsatte dem for gravitationskræfter flere gange større end deres egen kropsvægt. Maskinen stoppede kun med at køre i en time hver dag, hvor insekterne var i stand til at holde en uforstyrret “frokostpause”. Ligesom at blive pisket rundt i en Gravitron i forlystelsesparken kan gøre dig en smule kvalm, så viser det sig, at hypertyngdekraft også får græshopperne til at miste appetitten”. Og så tilføjer hun, at “da først maskinen blev stoppet, begyndte de dog gladeligt at gumle i deres kost af frisk plantemateriale”. Hvor ”glade” græshopperne er efter ufrivilligt at have deltaget i et så sygt forsøg kan egentlig ikke diskuteres.

Dyrene blev udsat for at leve i denne centrifuge som roterede i konstant høj hastighed dag og nat i 2 uger. Journalisten skriver så: ”Forskerne tog græshopperne – nu nok ret svimle – ud af centrifugen og fjernede deres bagben. Dernæst målte forskerne, hvor meget kraft der skulle til for at brække dem i to. Benene på græshopper, som var blevet sat i centrifugen var meget sværere at knække end dem fra insekter opvokset i normal tyngdekraft”.

Forskerne vil med dette forsøg ifølge journalisten understøtte, hvad man allerede véd, at “både menneske- og insektskeletter reagerer på samme måde på mekanisk stress, hvilket tyder på, at adfærden kan være en grundlæggende egenskab ved biologiske materialer – det vil sige alt fra plantefibre til sener” og fortsætter “Forskerne planlægger at undersøge, om andre leddyr, såsom krabber og kakerlakker, reagerer på samme måde, når de udsættes for hypertyngdekraft”.

Stakkels, stakkels dyr at falde i de forskeres hænder….