De fleste vaskepulvere har snavsede hemmeligheder... de er testet på dyr...

wash1
Forsøgsdyrenes Værn

Det er vigtigt, at forbrugerne kender sandheden om rengøringsmidler. Så kan de foretage et bevidst valg.

Hvilke typer produkter kan være testede?
Betegnelsen “husholdningsprodukter” dækker over en lang række varer. De er næsten alle sammen testet på dyr. Husholdningsprodukter er blandt andet: opvaskemiddel, vaskepulver, blegemiddel, ovnrensemiddel, duft-blokke til toilet, skyllemiddel, maskinopvaskemiddel, møbelpolish, pletfjernemiddel, frisk luft-spray, afkalkningsmidler, lim, rengøringsmidler til gulve og afsæbning m.m.

 Hvad udsættes dyrene for?
Hvert år anvendes der millioner af dyr over hele verden til testning af husholdningsprodukter. Testene udføres på mus, rotter, marsvin, kaniner, grise, fisk, hunde og fugle. Af hensyn til “fabrikshemmeligheder” bliver afprøvnings-resultater af dyretestede produkter næsten aldrig offentliggjort. Når det sker, omtales det sjældent hvilket produkt der er blevet afprøvet, men her giver vi nogle eksempler:

  • To typer syntetisk moskus der anvendes som parfume i mange husholdningsprodukter, blev testet på 71 mus. Musene fik ført forskellige doser af stoffet direkte ned i mavesækken to gange daglig i syv dage. Derefter aflivedes dyrene og konstateringen lød, at begge typer moskus gav svulster i leveren.
  • 316 mus blev brugt i et forsøg med testning af frisk-luft spray. Musene blev tvunget til at inhalere frisk-luft spray i op til en time ad gangen, hvilket gav musene så alvorlige åndedrætsproblemer, at åndedrættet reduceredes med 80%. Derudover fik musene alvorlige lungegener og forgiftningssymptomer i nervesystemet med deraf følgende anormal adfærd.
  • Citral anvendes som duftstof i frisk-luft produkter. 120 drægtige rotter blev tvangsfodret med stoffet én gang dagligt i 10 dage. Efter 21 dage blev dyrene aflivet og deres fostre blev udtaget for nærmere undersøgelse. Citral havde forårsaget en lang række skader på fostrene.

Hvorfor sker dette?
Desværre er der meget få producenter der tager hensyn til dyrene. Derfor er så vigtigt, at forbrugerne kender sandheden om de almindelige rengøringsmidler. De er næsten altid testet på dyr. I et konstant forsøg på at øge firmaets salg, “opfinder” de hele tiden nye produkter. “Ny forbedret…”, “endnu hvidere?”, “endnu friskere?” – enhver lille ændring i indholdsstofferne medfører uvægerligt endnu flere dyreforsøg. Loven kræver kun, at et produkt testes på dyr, hvis det indeholder nye (ikke-testede) stoffer. Producenterne kunne undgå enhver brug af forsøgsdyr, hvis de blot nøjedes med at benytte sig af kendte stoffer, der er klassificeret som sikre.
Men nogle firmaers ønske om en stadig stigende indtjening er tilsyneladende vigtigere end medfølelse med dyrene. Og vi forbrugere lader os forføre af reklamerne og glemmer forsøgsdyrenes lidelser. Men der findes alternative produkter.

De førende producenter inden for husholdningsprodukter er blandt andre: Unilever, Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Blumøller A/S og Reckitt & Colman/Benckiser.
De fremstiller mærker som Omo, Valo, Bamseline, Ariel, Yes, Vel, Ajax, Dun let, Klorin, Dynamo, Persil, Bio-tex, Silvo, Brasso, Hardol toiletblokke, Air Wick stick’up (luftfrisker), Glassex Universal (vinduespolering), Neophos og meget andet.

Hvad kan du gøre?

■ Køb kun ikke-dyretestede produkter. Forsøgsdyrenes Værn må fastslå, at ingen firmaer kan garantere, at deres produkter er 100% ”forsøgsdyr-fri”. Der vil altid være mulighed for, at en råvare i et produkt på et tidspunkt kan være testet på dyr. Nogle firmaer har dog skrevet under på, at det færdige produkt ikke er testet på dyr, og at råvarerne, efter deres oplysninger, heller ikke er det. Udefra disse oplysninger, vil Forsøgsdyrenes Værn mene, at følgende produkter p.t. er de mest “dyrevenlige” på markedet: Urtekram, Green Clean, Ecover. Se vor liste.

■ Læs vores praktiske husråd om hvordan du kan gøre rent skånsomst muligst for dyrene og miljøet.

■ Spørg butikschefen i den/de forretning(er) du handler i, om de fører rengøringsprodukter, der ikke er testet på dyr. Hvis svaret er nej, så insistér på at de begynder at forhandle rengøringsprodukter uden snavsede hemmeligheder!

– Sir Paul McCartney

“Jeg har fjernet alle dyretestede produkter fra mit hjem – kan du ikke gøre det samme? Lad os stå sammen om at fortælle industrien, at vi vil kunne købe rengøringsmidler med ren samvittighed”

AFSLØRING: læs hvad aberne blev udsat for i Elon Musk’ forsøg med hjerneimplantater. Meld dig ind i Forsøgsdyrenes Værn og modtag folderen.
Ja, jeg vil gerne være medlem …

Forskning uden brug af dyr:
se filmen

Er det også hvad du véd om forsøg på dyr? Få ny viden ved at indmelde dig i Forsøgsdyrenes Værn
Ja, jeg vil gerne være medlem …

Der er mange gode grunde til at komme bort fra dyreforsøg. Èn af dem er dyrene…

Hjælp forsøgsdyrene
Giv et bidrag på
MobilePay 55 88 70

Scan koden med din mobiltelefons kamera